Uitbreiding pilot praktijkgericht programma voor gemengde en theoretische leerweg

De pilot praktijkgericht programma voor gemengde en theoretische leerweg wordt uitgebreid. Er is een nieuwe subsidieregeling waarmee vmbo-scholen met een gemengde en/of theoretische leerweg kunnen meedoen met het nieuwe praktijkgerichte programma Techniek en Innovatief Vakmanschap. Ook bevat de regeling nog twee andere subsidies. Scholen kunnen de subsidie van 28 februari tot en met 20 maart 2022 aanvragen.

De gemengde leerweg (gl) en de theoretische leerweg (tl) van het vmbo worden samengevoegd tot één nieuwe leerweg. Alle leerlingen in deze nieuwe leerweg volgen straks, naast avo-vakken, een praktijkgericht programma. Sinds 2020 is met de pilot praktijkgerichte programma gl/tl een start gemaakt met het vormgeven en uitproberen van deze praktijkgerichte programma. Gl- en/of tl-scholen, en vanaf 2021 ook vavo-instellingen, konden op basis van de Subsidieregeling pilot praktijkgericht programma voor gl en tl subsidie aanvragen om aan deze pilot deel te nemen. Vanaf 2021 doen 136 scholen en 4 vavo-instellingen mee aan de pilot.

Nieuwe subsidieregeling

Op 15 februari 2022 is een nieuwe subsidieregeling in het kader van deze pilot gepubliceerd in de Staatscourant. De pilot is uitbreid met de volgende onderdelen:

Een nieuw programma Techniek en Innovatief Vakmanschap (TIV)

Er is een breed techniekprogramma toegevoegd aan de pilot waarvoor geen specifieke technieklicenties zijn vereist. Er is plek voor maximaal 12 scholen: 6 tl-scholen (of scholen met een tl in een scholengemeenschap) of vavo-instellingen, en 6 gl- of gl/tl-scholen. Ook gl- of tl-scholen buiten de huidige pilotgroep kunnen een aanvraag indienen. De subsidie bedraagt € 75.000 per deelnemende school. Het programma moet worden aangeboden in de schooljaren 2022-2023 en 2023-2024.

Op 9 maart 2022 organiseert SLO een webinar over het programma Techniek en Innovatief Vakmanschap.

Extra plekken voor de programma’s Media, Vormgeving en ICT (MVI) en Mobiliteit en Transport (M&T)

Voor MVI zijn 3 plekken beschikbaar en voor M&T 2 plekken. Ook scholen van buiten de huidige pilotgroep kunnen een aanvraag indienen. Scholen die een aanvraag willen doen voor deze subsidie moeten - afhankelijk van het programma waarvoor ze een aanvraag doen - in het bezit zijn van een 'actieve' licentie voor het gelijknamige beroepsgerichte profiel MVI of M&T. De subsidie bedraagt € 75.000 per deelnemende school. Het programma moet worden aangeboden in de schooljaren 2022-2023 en 2023-2024.

Een extra praktijkgericht programma naast een of meerdere andere praktijkgerichte programma(‘s)

Om te ervaren hoe het is om meerdere praktijkgerichte programma’s naast elkaar aan te bieden, wordt het voor bestaande pilotscholen mogelijk een extra programma aan te bieden. Er zijn in totaal 24 plekken voor het aanbod van deze extra programma's, verdeeld over de programma’s Dienstverlening en Producten (6), Economie en Ondernemen (6), Informatietechnologie (6) en Zorg en Welzijn (6). Alleen scholen die nu al meedoen aan de pilot komen voor deze subsidie in aanmerking. Het subsidiebedrag is € 50.000 per aanvraag. Het extra programma moet worden aangeboden in de schooljaren 2022-2023 en 2023-2024.

Subsidie aanvragen

De aanvraagtermijn voor de subsidie is van 28 februari tot en met 20 maart 2022. Het aanvraagformulier is vanaf 28 februari beschikbaar op www.dus-i.nl/subsidies/pilot-gemengde-en-theoretische-leerweg.

Heeft u al eerder subsidie voor deze pilot aangevraagd en ontvangen? Dan ontvangt u op 28 februari een e-mail van DUS-i met een link naar het aanvraagformulier.

Net als bij de vorige regelingen geldt dat zal worden geloot wanneer het aantal aanvragen groter is dan het aantal beschikbare plekken voor het betreffende programma. Plekken die overblijven omdat er te weinig aanvragen voor zijn ingediend, kunnen niet worden verschoven naar programma’s waarvoor veel belangstelling is.

Meer informatie

U vindt hier meer informatie over de nieuwe leerweg en de pilot prakijkgericht programma.