Geef uw mening: hoe ziet de toekomst van het schoolleiderschap eruit?

Alle schoolleiders in het vo hebben onlangs een mail ontvangen met een link naar een online enquête van SRVO en de VO-raad. Met uw input bekijken zij hoe het Schoolleidersregister VO samen met schoolleiders kan worden doorontwikkeld. Ook benutten ze uw input om verder richting te geven aan de invulling van een schoolleidersplatform. Dit is dus het moment om uw stem te laten horen!  

De vragenlijst is bedoeld voor alle schoolleiders in het vo, van teamleiders en afdelingsleiders tot eindverantwoordelijk schoolleiders. Hoe meer schoolleiders de vragenlijst invullen, hoe beter! 

Hoe vult u de vragenlijst in?

U heeft als het goed is op donderdag 10 februari een e-mail ontvangen van Karin Wouters, voorzitter van SRVO en Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad. Het invullen van de vragenlijst duurt, afhankelijk van uw antwoorden, tussen de 15 en 20 minuten. De antwoorden worden  anoniem verwerkt zodat ze niet naar een persoon zijn te herleiden. Onder de eerste 250 reacties worden 25 kaartensets van de Beroepsstandaard Schoolleiders VO verloot.

Gebruik bij voorkeur de link in de e-mail, omdat deze is gekoppeld aan uw unieke code.

Ik heb de mail niet ontvangen, wat nu?

In dat geval kunt u de algemeen toegankelijke link naar de vragenlijst gebruiken. Deel deze link (of dit bericht) vooral ook met uw collega-schoolleiders! 

Waarom een vragenlijst over een schoolleidersplatform? 

Als schoolleider bent u essentieel voor de realisatie van goed onderwijs voor onze leerlingen. U speelt immers een cruciale rol bij de totstandkoming van beleid en/of bij de vertaling van dat beleid naar de dagelijkse schoolpraktijk. Uiteraard bent u ook bekend met de vele ingewikkelde uitdagingen voor onze sector, zoals bijvoorbeeld het lerarentekort. Het versterken van het schoolleiderschap is daarom, naar de mening van de VO-raad, SRVO, het ministerie van OCW en andere partijen rondom de schoolleider, van groot belang.
  

Een schoolleidersplatform 

Een schoolleidersplatform kan de plek zijn waar u: 

  • vakgenoten ontmoet om de kwaliteit van uw leiderschap te versterken; 
  • vakgenoten ontmoet om aandacht te besteden aan uw strategische rol binnen de schoolorganisatie; 
  • samen kunt werken aan een krachtige positionering van de beroepsgroep op sectoraal niveau. 

Eén plek, vormgegeven voor en door schoolleiders, waar u het overzicht van al het relevante ondersteuningsaanbod van de verschillende schoolleidersorganisaties kunt vinden en waar nieuwe initiatieven vanuit schoolleiders kunnen ontstaan. 
  

Doorontwikkeling Schoolleidersregister VO  

Een van de vormen voor het versterken en zichtbaar maken van de kwaliteit van leiderschap is het Schoolleidersregister VO, in 2015 opgericht op initiatief van het ministerie van OCW en de VO-raad. Het register is er voor en door schoolleiders en heeft als doel de beroepsgroep te versterken en te stimuleren, en de professionele ontwikkeling van schoolleiders zichtbaar te maken. SRVO evalueert nu de huidige werkwijze van het register en bevraagt u met deze enquête over uw ideeën en wensen over professionalisering en beroepsgroepvorming. 

Alvast hartelijk dank voor het delen van uw mening.