Nieuwe wet maakt meer samenwerking mogelijk met vo en binnen mbo

De Wet bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs (BHB) is op 1 januari 2022 grotendeels ingegaan. Het vormen van een verticale scholengemeenschap wordt mogelijk, het beroepscollege wordt geïntroduceerd en de definitie van het bevoegd gezag wordt gewijzigd. De wet biedt meer mogelijkheden voor samenwerking tussen scholen in het vo en mbo en binnen het mbo. Zo kunnen besturen dalende leerlingen- en studentenaantallen opvangen en kan het mbo, in samenwerking met het vo, een kwalitatief onderwijsaanbod in de regio garanderen.

Verticale scholengemeenschappen

Met de wet wordt het weer mogelijk om een verticale scholengemeenschap te vormen; een organisatievorm waarbinnen één bestuur zowel een mbo-instelling als een vo-school bestuurt. Dit geeft de ruimte om te profiteren van schaalvoordelen. Ook kan een goede organisatorische samenwerking de doorlopende leerlijnen verbeteren. Vo-scholen en mbo-instellingen binnen een verticale scholengemeenschap kunnen over en weer financieringsoverschotten inzetten en het wordt makkelijker om locaties te delen door een integraal huisvestingsbeleid.

De Regeling verticale scholengemeenschap met de aanvraagprocedure voor de vorming, wijziging of beëindiging van verticale scholengemeenschappen, gaat op 1 februari 2022 in. Vanaf deze datum staat een aanvraagformulier op de website van DUO en worden aanvragen in behandeling genomen. Hierdoor wordt het mogelijk om met ingang van het aankomende studiejaar/schooljaar (2022/2023) een nieuwe verticale scholengemeenschap te vormen of een bestaande uit te breiden. De wijzigingen met betrekking tot de medezeggenschap binnen een verticale scholengemeenschap, de uitbreiding van de rechten van de ouderraad, gaan per 1 augustus 2022 in.

Beroepscolleges

Ook zorgt de wet ervoor dat vakinstellingen en aoc’s vanaf 1 augustus 2022 beroepscolleges worden genoemd. Hiermee worden verschillen in wetgeving tussen de typen mbo-instellingen zoveel mogelijk weggenomen en komt er eenduidige wetgeving op het gebied van medezeggenschap, onderwijsaanbod en samenwerkingsmogelijkheden. Het onderwijsaanbod zelf wijzigt niet.

Bevoegd gezag als nieuwe rechtspersoon

De rechtspersoon die de mbo-instelling in stand houdt, wordt het bevoegd gezag, net als in het funderend onderwijs. Eerder was het bevoegd gezag het college van bestuur. Hiermee wordt beter aangesloten op het privaatrecht en het brengt organisatorische voordelen bij een bestuursoverdracht (bestuurlijke fusie), die er momenteel niet zijn. Deze wijziging is ingegaan op 1 januari 2022.

Inwerkingtreding

De Wet BHB treedt grotendeels op 1 januari 2022 in werking. De bepalingen die betrekking hebben op de omzetting van vakinstellingen en het mbo-deel van aoc’s naar beroepscolleges treden echter pas in werking op 1 augustus 2022. De Regeling verticale scholengemeenschap gaat in op 1 februari 2022.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het Q&A document van de MBO Raad en het ministerie van OCW. Dit is te vinden op de website van de MBO Raad.