Mailing DUO over teruggave lesgeld

Mbo-studenten die voor 1 mei van het lopende studiejaar klaar zijn of stoppen met hun studie, kunnen soms (een deel van) het lesgeld terugkrijgen. Studenten blijken hiervan vaak niet op de hoogte te zijn, waardoor ze soms geld mislopen. Daarom heeft DUO half januari een mailing gestuurd aan onderwijsinstellingen, zodat zij studenten hier op kunnen wijzen.

Mbo-studenten die op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder waren, betalen lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Als ze voor 1 mei 2022 klaar zijn of stoppen met hun studie, kunnen de studenten soms (een deel van het) lesgeld terugkrijgen of de resterende termijnen stopzetten. Bijvoorbeeld als ze een diploma behalen, overstappen naar een deeltijdstudie of te maken hebben met een ernstige ziekte.

Studenten niet altijd op de hoogte

Uitgeschreven studenten die hebben aangegeven e-mails van DUO te willen ontvangen, krijgen een e-mail met daarin uitleg over het terugvragen van lesgeld. Toch blijkt dat veel studenten van deze mogelijkheid niet op de hoogte zijn. Hierdoor lopen ze mogelijk geld mis. Daarom vraagt DUO onderwijsinstellingen om de studenten hier ook op te wijzen.

Lesgeld terugkrijgen of de termijnregeling stopzetten

Lesgeld terugkrijgen of de termijnregeling stopzetten gaat niet automatisch. De student moet hiervoor zelf iets doen in Mijn DUO. Ook gelden er enkele voorwaarden. Alle relevante informatie staat op duo.nl/lesgeld. Op dezelfde pagina kan de student ook inloggen en het direct regelen in Mijn DUO.

Informatievoorziening via onderwijsinstellingen

Onderwijsinstellingen die zijn aangesloten bij DUO campagnes ontvingen half januari een mailing met communicatiemiddelen die zij kunnen delen met studenten en hun ouders. Heb je je nog niet aangemeld voor DUO campagnes? Stuur dan een mail naar campagnes@duo.nl.