Landelijke monitor Leren en lesgeven met ICT in het mbo

Het ministerie van OCW, de MBO Raad, Doorpakken op Digitalisering en het iXperium/Centre of Expertise leren met ICT, nodigen besturen van scholen uit de mbo-sector uit om deel te nemen aan de monitor Leren en lesgeven met ICT in het mbo. De monitor geeft inzicht in het gebruik van ICT in het onderwijs en de competenties van docenten op het gebied van leren en lesgeven met ICT. Deelname is kosteloos.

De monitor Leren en lesgeven met ICT is een instrument waarmee besturen inzicht krijgen in het gebruik van ICT in het onderwijs en de competenties van docenten op het gebied van leren en lesgeven met ICT. De monitor (een online vragenlijst) brengt het niveau van de competenties van alle docenten en hun feitelijk handelen met en over ICT in kaart. De monitor sluit aan bij de belangrijkste competenties rondom leren en lesgeven met ICT.

Professionalisering

De resultaten van het monitoronderzoek geven zicht op waar docenten, teams, opleidingen en instellingen staan op het gebied van leren en lesgeven met ICT en geven aanleiding tot het formuleren van ambities over leren en lesgeven met ICT en het uitwerken van een professionaliseringsplan. Bij herhaalde afname biedt de monitor bovendien zicht op de opbrengsten van de professionalisering en andere inspanningen.

 

Terugkoppeling

Iedere instelling krijgt de resultaten teruggekoppeld in een online portal. Met dit portal kun je de resultaten op een fijnmazig niveau binnen jouw eigen organisatie bekijken en vergelijken, aansluitend bij de manier waarop je instelling is georganiseerd. Deze manier van terugkoppeling is bedoeld om het gesprek over ICT en ontwikkelbehoefte van docenten op teamniveau te faciliteren. Voor medewerkers in je organisatie kan dit een startpunt zijn voor verdere professionalisering.

Aanmelden kan tot 16 februari

Besturen van mbo-scholen kunnen zich tot 16 februari aanmelden om deel te nemen aan de Monitor Leren en lesgeven in het mbo via de site van iXperium/Centre of Expertise Leren met ICT. Bij aanmelding geef je aan wie contactpersoon is voor het monitoronderzoek. De monitor wordt vervolgens afgenomen in de periode maart-april. In juni ontvangen bestuur en contactpersoon een factsheet en toegang tot de portal met onderzoeksdata. Aansluitend volgt een uitgebreide rapportage over landelijke trends in het mbo.

We hopen dat veel besturen ingaan op onze uitnodiging. Immers: hoe meer instellingen deelnemen aan dit onderzoek, hoe meer inzicht we hebben in het competentieniveau op het gebied van leren en lesgeven met ICT. Met opbrengsten van de monitor kunnen we de professionalisering van mbo-docenten gerichter inzetten. We zien hiermee ook beter waar we krachten kunnen bundelen en kennis en ervaringen kunnen delen.

Op de site van iXperium/CoE staat aanvullende informatie over de monitor en de bijbehorende competenties Leren en lesgeven met ICT.