Deel uw ervaringen met nieuwkomersonderwijs

Welk onderwijs krijgen nieuwkomers, en wat hebben zij nodig? Welke knelpunten ervaren scholen die onderwijs aan nieuwkomers verzorgen en welke oplossingen zijn er mogelijk? SEO Economisch Onderzoek en het Kohnstamm Instituut voeren op verzoek van het ministerie van OCW een onderzoek uit naar deze vragen. We nodigen reguliere basisscholen, scholen uit het speciaal (basis)onderwijs en aan een AZC verbonden nieuwkomersscholen van harte uit om hun ervaringen te delen.

Verschillende groepen nieuwkomers

Het onderzoek brengt het onderwijs in beeld dat verschillende groepen nieuwkomers volgen. Hoe zien deze groepen er precies uit en wat hebben zij nodig? Hoe is het onderwijs vormgegeven en tegen welke knelpunten lopen scholen aan? De onderzoekers kijken hierbij zowel naar het nieuwkomersonderwijs in ISK’s, taalklassen en taalscholen als naar het onderwijs dat nieuwkomers op reguliere scholen volgen. Bijvoorbeeld als ze na een periode in een taalklas doorstromen naar het reguliere onderwijs.

Compleet beeld

Om een compleet beeld te krijgen van de situatie en om mogelijke oplossingen voor knelpunten in kaart te brengen horen SEO, Kohnstamm en het ministerie van OCW graag uw ervaringen. We zoeken nog enkele reguliere scholen (basisonderwijs en sbo) en aan een AZC verbonden nieuwkomersscholen die aan het onderzoek willen meedoen. Zowel leraren, IB’ers als schoolleiders kunnen reageren. We nodigen u van harte uit om uw ervaringen te delen.

Heeft uw school belangstelling om mee te doen? U kunt dan contact opnemen met Régina Petit van het Kohnstamm Instituut.