Schrijf uw school in voor de vertaalwedstrijd Juvenes Translatores

Op donderdag 25 november 2021 wordt de vijftiende editie van de Juvenes Translatores vertaalwedstrijd gehouden. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Europese Commissie en vindt gelijktijdig plaats op geselecteerde scholen in heel Europa.

De wedstrijd geeft jongeren een voorproefje van het vertaalvak, stimuleert hen om talen te leren en inspireert sommigen van hen tot een loopbaan als vertaler. Elk jaar doen circa 3.000 tieners op ongeveer 700 middelbare scholen in de Europese Unie mee. Dit jaar kunnen middelbare scholieren meedoen die zijn geboren in 2004.

Aanmelden

Scholen kunnen zich van 2 september tot 20 oktober 2021 inschrijven op de Juvenes Translatores-website. Scholen worden door loting geselecteerd. Hoeveel scholen per land kunnen deelnemen hangt af van het aantal zetels van dat land in het Europees Parlement.

Wedstrijd op 25 november 2021

De wedstrijd vindt plaats op 25 november 2021. De deelnemende scholieren in alle EU-landen vertalen op deze dag onder toezicht van hun leerkrachten een tekst. Zij werken hierbij aan een tekst in de taal van hun keuze en vertalen deze naar een andere taal naar keuze.

Prijsuitreiking in Brussel (voorjaar 2022)

Vertalers van het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie beoordelen de inzendingen en selecteren per EU-land de beste vertaling. De 27 winnaars worden – als de gezondheidssituatie dit toelaat – beloond met een driedaagse reis naar Brussel en ontvangen elk een trofee.