Vaccineren van jongeren van 12 tot en met 17 jaar

De eerste jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen sinds 2 juli een afspraak maken om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Een afspraak maken kan online met DigiD of telefonisch via 0800 7070. Ook ontvangen alle jongeren in deze leeftijdsgroep een uitnodigingsbrief. Voor het begin van het nieuwe schooljaar kunnen al deze jongeren een eerste prik hebben gehad.

Waarom ook jongeren van 12 tot en met 17 jaar vaccineren?

Door vaccinatie beschermen jongeren zichzelf. De risico’s van corona zijn voor jongeren weliswaar niet groot, maar toch kan het virus ook bij jongeren voor ernstige ziekte zorgen. 

Door vaccinatie beschermen jongeren de mensen om zich heen. Door vaccinatie zullen jongeren elkaar en hun ouders minder besmetten.

Door vaccinatie beschermen we de ruimte die we nu hebben. Jongeren hebben veel last ervaren van de maatregelen tegen corona, bijvoorbeeld door de sluiting van de scholen. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe kleiner de kans op nieuwe maatregelen en een lockdown.

Mogen jongeren zelf beslissen over vaccinatie?

Voor jongeren onder de 16 jaar geldt dat zij samen hun ouders of verzorgers beslissen over vaccinatie. De mening van het kind is hierbij doorslaggevend. Vanaf 16 jaar mag iemand zelf beslissen over vaccinatie. Vaccinatie is altijd vrijwillig.

Vragen?

Jongeren die vragen hebben over de coronavaccinatie kunnen terecht op www.coronavaccinatie.nl/jongeren of hun vraag stellen via de chat van www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00.

Flyer

Voor leraren en jeugdprofessionals is een flyer opgesteld met daarin de belangrijkste informatie. Deze flyer is beschikbaar op www.coronavaccinatie.nl/jongeren.