Verslag Ontwikkeling Telt Festival!

Op 20, 21 en 22 april 2021 vond het driedaagse (online) Ontwikkeling Telt Festival plaats. Dit festival is een vervolg op het congres van Tel mee met Taal en het LLO-Congres. Meer dan 100 sprekers uit de hele breedte van het veld hebben hun inspirerende ervaringen en meest recente kennis gedeeld met de ruim 2.600 online bezoekers. Het festival zit erop, maar veel sessies zijn nog twee maanden lang terug te kijken!

Het programma van het Ontwikkeling Telt Festival bestond uit ruim 100 sessies – van verdiepingssessies en workshops tot aan talkshows. In deze sessies zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van laaggeletterdheid en leven lang ontwikkelen voorbij gekomen. Er waren bijvoorbeeld sessies te zien over basisvaardigheden, skillspaspoorten, de impact van corona en alle verschillende crisismaatregelen. Diverse mooie voorbeelden van effectieve aanpakken werden gedeeld; mensen die stappen hebben gezet en bijzondere resultaten hebben bereikt, vertelden hun persoonlijke verhaal. Een sfeerimpressie van het festival is hier te vinden.

Gesprekken met boegbeelden

Het festival begon iedere dag met de thuisshow, waarbij dagvoorzitter Eva Cleven het gesprek aanging met boegbeelden uit het veld. Zo spraken Ingrid van Engelshoven (demissionair minister van OCW) en Marjolein Moorman (wethouder Onderwijs, Inburgering en Armoede van de gemeente Amsterdam) over systeemveranderingen en kansengelijkheid. Mariëtte Hamer (voorzitter van de SER) en Jacco Vonhof (voorzitter van MKB-Nederland) gingen het gesprek aan over het landelijke beleid: hoe versterken we de samenwerking tussen werkgevers, werknemers, onderwijs en overheden? Dit is slechts een kleine greep uit de vele interessante gasten die langs zijn gekomen tijdens de dagelijkse thuisshow.

Crowdsourcing zorgt voor divers programma

Wat dit festival verder zo bijzonder maakte, is dat de sprekers grotendeels gecrowdsourced zijn. Vrijwilligers uit de hele breedte van het werkveld organiseerden de online sessies. De sprekers varieerden van onderzoekers tot beleidsmedewerkers, van innovators tot ondernemers en van gemeentemedewerkers tot docenten. Op deze manier is er elke dag een divers programma tot stand gekomen met bijzondere en inspirerende sessies. En dat maar liefst drie dagen achter elkaar!

Heb je het festival gemist? Niet getreurd! De meeste sessies zijn nog twee maanden terug te kijken op de volgende website: https://www.ontwikkelingteltfestival.nl/

©MBO