Scholen gezocht voor Trainees in onderwijs

Trainees in onderwijs (TIO) is een onafhankelijke stichting en bestaat sinds 2018. Initiatief voor de start kwam vanuit de scholen en lerarenopleidingen, de VO-raad, VSNU en het ministerie van OCW. De organisatie bouwt voort op de projecten Eerst de Klas en het OnderwijsTraineeship. Met TIO kunnen initiatiefrijke, ambitieuze en academisch opgeleide docenten binnengehaald worden in de school. Momenteel is TIO op zoek naar scholen die plek hebben voor trainees.

Een nieuwe doelgroep voor het onderwijs

Na een uitgebreide selectie, volgen jonge academici een traject op maat waarin ze hun eerstegraads lesbevoegdheid behalen, direct drie dagen in de week zelfstandig aan de slag gaan als docent, én worden uitgedaagd in het verbredingsprogramma. Binnen het verbredingsprogramma gaan de trainees aan de slag met o.a. persoonlijk leiderschap, ondernemerschap en een project voor de school. De trainees krijgen zo de kans om het docentschap te combineren met het realiseren van betekenisvolle ontwikkelingen voor het onderwijs. Hiermee wordt een nieuwe doelgroep van ambitieuze academici aangesproken, die het onderwijs een impuls kunnen geven en bijdragen aan de school als lerende organisatie.

Laat u inspireren door schoolleiders die u voorgingen

Benieuwd naar wat het werken met trainees teweeg kan brengen? Bekijk de interviews met schoolleiders die al eerder kozen voor het aannemen van trainees. Zo vertelt Anita ‘O Conner (Algemeen directeur VO Veghel): "Wij hebben de afgelopen jaren ieder schooljaar minimaal twee trainees in huis gehad en ze zijn ontzettend waardevol gebleken. Allereerst omdat het mensen zijn die een universitaire opleiding achter de rug hebben. Daarnaast nemen ze levenservaring mee die ze hebben opgedaan bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, waardoor ze een stuk zelfverzekerder binnenkomen dan iemand die net van de opleiding komt. De trainees beginnen met een open blik en zijn niet bang om hun feedback te delen."

Meer weten?

Via deze pagina gaat u naar de brochure, waarin u meer informatie vindt over het programma: zoals praktische en formele zaken, maar ook wat het aanstellen van een trainee vraagt van een school en wat het kan opleveren. Wilt u een verkennend gesprek voeren over de mogelijkheden van trainees voor uw school, neem dan via dit formulier contact op met TIO.