Dans- en muzieklicenties voor scholen in het primair onderwijs (DAMU)

Per 1 januari is het experiment in werking getreden dat het mogelijk maakt om voor dans- en muziektalenten die op een basisschool zitten en al deelnemen aan het vooropleidingstraject van een hbo-instelling voor dans of muziek (DAMU) een tegemoetkoming in de reiskosten aan te  vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen worden dezelfde criteria gehanteerd als in het voortgezet onderwijs. De eerste stap is dat de betreffende basisschool een DAMU-licentie moet aanvragen.

In de maand maart kunnen basisscholen een aanvraag voor een DAMU-licentie indienen bij het ministerie van OCW. De criteria en indienprocedure staan opgenomen in de Beleidsregel verstrekking DAMU-licenties PO. De verstrekking van een DAMU-licentie draagt bij aan een doorlopende leerlijn voor dans- en muziekleerlingen.

Vervolgens kan vanaf het schooljaar 2021/2022 voor de leerlingen de tegemoetkoming in reiskosten aangevraagd worden. Ook bij deze subsidieregeling is zo veel mogelijk de opzet in het voortgezet onderwijs gevolgd. Een leerling moet ingeschreven staan op een basisschool met een DAMU-licentie en ingeschreven zijn op een hbo-vooropleiding dans of muziek. Verder geldt een minimale reisafstand en een maximaal inkomen van de ouder(s) van de leerling.

Het experiment loopt twee jaar. Eind 2022 zal een evaluatie plaatsvinden. Op basis daarvan wordt bepaald of een permanent DAMU-stelsel voor het primair onderwijs wordt ingericht.