Slaag-zakregeling 2019-2020

Op 24 maart heeft Minister Slob het besluit genomen dat het centraal examen dit schooljaar niet doorgaat vanwege het coronavirus. Leerlingen kunnen dit schooljaar hun diploma behalen op basis van het schoolexamen of het college-examen voor staatsexamenkandidaten. Dat zijn veel leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs). De voorwaarden om dit schooljaar te slagen zijn opgenomen in een tijdelijke slaag-zakregeling. De inhoud van deze regeling wordt toegelicht in een servicedocument. Deze is op 8 april aan alle scholen en de Tweede Kamer gestuurd.

Het besluit om het centraal examen (hierna CE) dit schooljaar niet door te laten gaan, is uitgewerkt in een tijdelijke slaag-zakregeling. In deze slaag-zakregeling staat waar leerlingen dit schooljaar aan moeten voldoen om te slagen voor het diploma of voor één of meerdere deelcertificaten (in het geval van staatsexamenkandidaten en vavo-leerlingen).

Slaag-zakregeling blijft zoveel mogelijk gelijk

De slaag-zakregeling 2019-2020 is zo veel mogelijk gelijk aan de reguliere slaag-zakregeling. Op een aantal punten is de regeling anders:.

-           Zo wordt onder andere het eindcijfer van een vak vastgesteld op basis van de resultaten van het schoolexamen en vervalt de regel dat het gemiddelde van alle CE-resultaten minimaal een 5,5 moet zijn.

-           Daarnaast krijgen leerlingen die gezakt zouden zijn op basis van de schoolexamenresultaten en leerlingen die hun eindcijfers willen verbeteren de mogelijkheid om voor maximaal twee of drie (in het geval van vmbo-bb en –kb) vakken een resultaatverbeteringstoets af te leggen. Deze toetsen worden door de school zelf gemaakt en omvatten dezelfde stof als is getoetst in het schoolexamen van een vak.

Ook voor staatsexamen en vavo

De slaag-zakregeling 2019-2020 geldt ook voor leerlingen in het voortgezet algemeen volwassenonderwijs (vavo). Staatsexamenkandidaten kunnen net als alle andere leerlingen ook dit schooljaar een diploma of certificaat behalen. Dit doen zij op basis van de resultaten voor het college-examen (dit is gelijk aan het schoolexamen, met enig verschil dat deze op één of twee momenten meestal mondeling wordt afgenomen).

Extra ondersteuning bij het college-examen

Vanwege de bijzondere omstandigheden dit schooljaar en veel staatsexamenkandidaten uit het speciaal voortgezet onderwijs komen, wordt er maximaal aandacht besteed aan de (ondersteunings)behoeften van individuele kandidaten bij de afname van het college-examen. Ook voor staatsexamenkandidaten geldt dat zij maximaal twee vakken kunnen herkansen, mits zij daarmee alsnog een diploma kunnen behalen in dit schooljaar.

Meer informatie over de slaag-zakregeling 2019-2020 is te vinden in het servicedocument .