Uitreiking predicaten Excellente School

Uitreiking predicaten Excellente School

Scholen met bijzondere kwaliteiten en een bepaald excellentieprofiel kunnen in aanmerking komen voor het predicaat Excellente School. Meedoen aan het traject levert niet alleen het predicaat op, maar stimuleert en motiveert de school, het team en de leerlingen ook om te blijven investeren in onderwijs van heel goede kwaliteit. Op 20 januari 2020 zijn predicaten uitgereikt aan 16 scholen in het primair onderwijs, 40 scholen in het voortgezet onderwijs en 6 scholen voor speciaal onderwijs. Deze predicaten zijn drie jaar geldig: in 2020, 2021 en 2022. In totaal hebben 190 scholen of schoolsoorten op dit moment een geldig predicaat: 54 scholen voor primair onderwijs, 116 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs en 20 scholen voor speciaal onderwijs.

Van elkaar leren
Het predicaat is een erkenning voor scholen die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. In de afgelopen periode namen 67 scholen/schoolsoorten deel aan het traject Excellente Scholen. Hun profielen zijn zorgvuldig beoordeeld door de onafhankelijke jury via dossieronderzoek, een voorbereidingsgesprek en een jurybezoek. Het belangrijkste doel van het traject Excellente scholen is de onderwijskwaliteit in Nederland te verbeteren. De predicaten zijn bedoeld om de ambities van scholen verder te stimuleren en te bevorderen dat scholen hun kennis delen met andere scholen, zodat scholen kunnen leren van elkaar.

Op de website Excellente Scholen vindt u onder meer een kaart met het overzicht van Excellente Scholen 2019 en een overzichtskaart van alle Excellente Scholen 2017, 2018 en 2019. Ook zijn er enkele filmpjes over de uitreiking van de predicaten door minister Slob en inspecteur-generaal van het onderwijs Monique Vogelzang. Wij willen al deze scholen van harte feliciteren met het behalen van het predicaat!