Een pop-up museum door uw leerlingen

Uw leerlingen die zelf een pop-up-museum openen; tijdens de Nationale Museumweek kan het! Meld u aan en misschien opent uw museum tussen 13 en 26 april 2020 haar deuren. Het pop-up-museum is een ervaring die niet alleen de leerlingen verrijkt, maar ook hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken.

Hoe werkt het?
U wordt met de leerlingen gekoppeld aan een museum in de buurt. U kunt natuurlijk uw voorkeur aan ons doorgeven. De leerlingen richten samen met de deskundigen van het museum het pop-up-museum in. Hiervoor kunnen ze de collectie gebruiken, maar in overleg kunnen leerlingen ook een eigen invulling aan het pop-up-museum geven. Van 13 tot en met 26 april is het pop-up-museum open en leiden ze bezoekers rond. Deze bezoekers hebben de leerlingen zelf geworven tijdens de voorbereiding. Want ook dat hoort erbij als je een eigen museum hebt.

Koppelen aan je les of examen
Als leraar kunt u het pop-up-museum koppelen aan uw lesprogramma of aan de voorbereiding op het examen. Leerlingen van het Valuascollege lieten bijvoorbeeld met kunst het verschil zien tussen beginnende en gevestigde kunstenaars. Ze gebruikten hiervoor kunst met als inspiratie of uitgangspunt water; het thema van hun examen Tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving.

Het thema van de tentoonstelling
Samen met de Museumvereniging bepaalt u het thema van het pop-up-museum. Volgend jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Daarom is vrijheid volgend jaar het thema van de Nationale Museumweek. Het zou leuk zijn als u dit thema gebruikt voor de tentoonstelling.

Aanmelden
Meld uw school vóór 1 oktober aan. Uiterlijk 1 november hoort u of u mee kunt doen. Bij aanmelding kunt u aangeven met welk museum u graag samenwerkt.

Vragen?
Heeft u vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met Schoolinfo via info@schoolinfo.nl of 030 232 4890. Schoolinfo organiseert namens de Museumvereniging de aanmeldingen.