Meer geld voor regelingen zij-instromers en onderwijsassistenten

Meer geld voor regelingen zij-instromers en onderwijsassistenten

Tijdens de OCW-begrotingsbehandeling in november 2019 heeft de Tweede Kamer amendementen ingediend om meer geld vrij te maken voor zij-instromers in het primair en voortgezet onderwijs, het (voortgezet) speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor onderwijsassistenten die de pabo willen gaan volgen.

Daarom komt er in 2020 extra budget beschikbaar. Voor de subsidieregeling voor de onderwijsassistenten is nu in totaal €11 miljoen beschikbaar (maximaal €20.000 per persoon). Er is daarmee budget voor ten minste 550 aanvragen. Aan de subsidieregeling zij-instroom po, (v)so, vo en mbo wordt structureel jaarlijks €18 miljoen toegevoegd (€20.000 per zij-instromer). Zo kunnen er elk jaar ruim 1900 zij-instromers met subsidie starten in het onderwijs.

De nieuwe regelingen worden binnenkort gepubliceerd in de Staatscourant. De subsidie moet worden aangevraagd door het bevoegd gezag. De subsidieregeling voor zij-instromers wordt uitgevoerd door DUO, die voor onderwijsassistenten door DUS-I.