NIEUWSFLITS PO: Basisscholen vanaf maandag 8 februari volledig open

Vanaf maandag 8 februari gaan alle basisscholen weer volledig open. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Tot die tijd geven de scholen les op afstand.

Uit OMT advies blijkt dat het met extra maatregelen verantwoord is om de basisscholen weer te openen. Het is belangrijk dat kinderen binnenkort weer naar school kunnen. Niet alleen voor de leerprestaties, maar ook voor hun mentale en sociale ontwikkeling.

Het kabinet realiseert zich dat dit besluit niet alleen opluchting geeft, maar dat er ook zorgen kunnen zijn onder ouders en onderwijspersoneel. Over hun eigen gezondheid of die van hun naasten. Het kabinet blijft de situatie uiteraard goed in de gaten houden.

Het speciaal (basis)onderwijs mocht ook tijdens de lockdown al volledig open zijn. Dat blijft zo.

Extra maatregelen

Om risico van verspreiding van het virus verder in te perken, komen er extra maatregelen in de school. Kinderen met klachten moeten naar huis en als een kind positief is getest gaat de hele klas in quarantaine. Na overleg met de onderwijspartners wordt het servicedocument voor scholen aangepast. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.

Sneltesten

Minister Slob wil op zeer korte termijn starten met sneltesten voor leraren uit het primair onderwijs. Om zo besmettingen snel op te sporen en klassen minder vaak naar huis te hoeven sturen.

Leraren en ander onderwijspersoneel hebben en houden prioriteit bij de gewone teststraat van de GGD. Heb je klachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Laat je dan testen.

Belangrijke stap

De situatie op school zal dus nog niet helemaal hetzelfde zijn als vóór corona. Ook omdat de situatie in Nederland nog steeds zorgelijk is. Maar vandaag wordt een belangrijke stap gezet voor 1,5 miljoen kinderen: zij kunnen weer naar school, zien hun vriendjes in de klas en krijgen weer fysiek les van hun leraar.