Nieuwsflits MBO: Weer volledig fysiek onderwijs op mbo-instellingen

Alle studenten op mbo-instellingen kunnen weer fysiek onderwijs krijgen. Dit is volgens het OMT verantwoord en is tevens van groot belang voor de mentale gezondheid en ontwikkeling van jongeren. Hierbij geldt een aantal voorwaarden ten behoeve van de veiligheid van studenten en medewerkers zoals het gebruik van mondkapjes binnen en buiten de les- of collegezalen en een maximale groepsgrootte van 75 studenten. Ook blijft het dringende advies om zelftesten te gebruiken van kracht.

Deze versoepeling zal per 15 januari ingaan. Het kabinet vindt het belangrijk dat het onderwijs in het mbo en hoger onderwijs weer fysiek kan plaatsvinden. Onderwijsinstellingen krijgen de ruimte om dit vanaf volgende week in te regelen in de onderwijsprogrammaā€™s. Dat maakte het kabinet vandaag bekend tijdens de persconferentie.

Voorwaarden voor verantwoord fysiek onderwijs in mbo

Veel onderwijsinstellingen hebben de lessen voor de komende tijd in digitale vorm gepland. Daarom hoeven zij fysiek onderwijs vanaf volgende week alleen te organiseren wanneer dit praktisch mogelijk is. Het is daarbij belangrijk dat mbo-instellingen de volgende maatregelen hanteren:

  • Een maximale groepsgrootte van 75 studenten in les- of collegezalen, met uitzondering van tentamens en examens;
  • Het dragen van mondkapjes binnen en buiten de les- of collegezalen. Advies hierbij is om geen zelfgemaakte of stoffen mondkapjes te dragen, maar de wegwerpmondkapjes, waarbij type 2 de voorkeur heeft;
  • Het advies om preventief en bij klachten gebruik te maken van zelftesten. Zelftesten zijn voor studenten en medewerkers kosteloos aan te vragen via www.zelftestonderwijs.nl, of op te halen bij de onderwijsinstelling;
  • Voortzetten van strakke hygiĆ«nemaatregelen en het volgen van de quarantaine-richtlijnen;
  • Waar aanwezig looproutes volgen in de gebouwen, zodat contact beperkt blijft;
  • Daarnaast de ventilatie optimaal houden.

Ook blijft het belangrijk om de boosterprik te halen. Op veel plekken is het mogelijk om dat zonder afspraak bij de GGD te doen. Op www.prikkenzonderafspraak.nl is te zien waar dit mogelijk is.

Colofon

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Postbus 16375

2500 BJ Den Haag