Nieuwsbrief Leven lang ontwikkelen: routekaart, uitwerking sociaal pakket, mbo-certificaten en meer

Kamerbrief Routekaart Leren en ontwikkelen

Begin november is een brief met de routekaart voor leven lang ontwikkelen naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief wordt aan de hand van vier pijlers beschreven hoe het met het beleid rond leven lang ontwikkelen staat. Hiernaast wordt er ook een doorkijk gegeven naar de lange termijn.

Kamerbrief Routekaart Leren en ontwikkelen

Kamerbrief voortgang uitwerking aanvullend sociaal pakket

Het kabinet wil mensen die door de crisis in onzekerheid verkeren, de mogelijkheid bieden voor passende begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk. Voor de mensen die naast de reguliere begeleiding en maatregelen net iets meer hulp nodig hebben, is er een nieuwe werkwijze door middel van regionale mobiliteitsteams. Deze teams kunnen ook gebruik maken van het budget van € 63 miljoen, gereserveerd voor kortdurende bij- en omscholing via praktijkleren in het mbo.

Kamerbrief voortgang uitwerking aanvullend sociaal pakket

Extra inzet op mbo-certificaten

In de context van de crisis heeft OCW Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)  verzocht om, in het kader van het actieplan stages en leerbanen, tijdelijk extra in te zetten op mbo-certificaten. Het is namelijk van groot belang dat, voor sectoren en branches waar op dit moment de vraag naar bij- en omscholing het grootst is, het huidige bestaand aanbod aan mbo-certificaten bij het bedrijfsleven onder de aandacht wordt gebracht.

Extra inzet op mbo-certificaten

Meer flexibel onderwijs voor volwassenen in het mbo

Negen samenwerkingsprojecten van publieke en private mbo-instellingen krijgen circa € 4,4 miljoen voor het ontwikkelen van innovatieve en flexibele onderwijstrajecten voor werkenden en werkzoekenden. De subsidie draagt bij aan krachtenbundeling van publieke en private mbo-instellingen en een sterkere samenwerking met werkgevers, gemeenten, UWV en andere partners. Zo kan via bij- en omscholing worden gezorgd voor een betere aansluiting op de regionale arbeidsmarkt.

Meer flexibel onderwijs voor volwassenen in het mbo

Nieuwe subsidie Tel mee met Taal van start

Op 1 januari 2021 is de aanvraagperiode van de subsidieregeling Tel mee met Taal gestart. Scholen en andere organisaties kunnen subsidie aanvragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten die betrekking hebben op het bevorderen van een educatief thuismilieu, educatief partnerschap tussen ouders en school en het verbeteren van de (digitale) geletterdheid van ouders.

Nieuwe subsidie Tel mee met Taal van start

LLO in cijfers: instroom volwassenen daalt in het mbo

Op 24 november is de brief ‘Monitoring gevolgen COVID-19 in mbo en ho’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin wordt beschreven wat de gevolgen van de crisismaatregelen zijn voor het onderwijs. Ook de nieuwe instroom onder volwassenen komt hierin kort aan de orde. Na jaren van stijging, daalt de instroom onder volwassenen in het mbo.

LLO in cijfers: instroom volwassenen daalt in het mbo

Ontwikkeling Telt Festival – 20, 21 en 22 april (online)

Hoe zorgen we ervoor dat iedere volwassene in Nederland zich een leven lang kan blijven ontwikkelen en zelfstandig mee kan doen in onze maatschappij? Hoe zorgen we voor een positieve leercultuur en hoe vormen we sterke regionale leernetwerken? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het driedaagse (online) Ontwikkeling Telt Festival! Dit festival wordt georganiseerd door de Rijksoverheid en de SER en vindt plaats op 20, 21 en 22 april. Het is een vervolg op de eerdere congressen van Tel mee met Taal en Leven lang ontwikkelen. Wil je een bijdrage leveren aan het festival? Stuur je voorstel in vóór vrijdag 5 februari via deze link

Ontwikkeling Telt Festival – 20, 21 en 22 april (online)

Nieuwsbrief LLO - mbo

Om de berichtgeving vanuit OCW over het mbo zo goed mogelijk te bundelen en versnippering tegen te gaan, zal de nieuwsbrief LLO in het vervolg opgaan in de brede nieuwsbrief mbo van OCW. Je kunt je hier op deze nieuwsbrief abonneren.