Beeld: ©RIVM

Nieuwsflits: Cultuursector gedeeltelijk open

Theaters, bioscopen en concertzalen kunnen vanaf woensdag 26 januari weer gedeeltelijk open tot 22.00 uur. Wel gelden hier een aantal beperkende maatregelen, zoals het tonen van een coronatoegangsbewijs, 1,5 meter afstand en een mondkapjesplicht bij het lopen. Ook musea en monumenten kunnen weer open. Hierbij geldt naast het tonen van het coronatoegangsbewijs en het dragen van een mondkapje, maximaal 1 bezoeker per 5 vierkante meter.

Staatsecretaris Uslu (Cultuur en Media): “Het begin is er, de culturele sector krijgt meer ruimte. Morgen kan iedereen weer naar musea, theaters en bioscopen. Maar we zijn er nog niet. Er is nog veel te doen op weg naar herstel van de sector.” 

Beperkende maatregelen

Binnen geldt een maximale bezetting van 1/3 van de reguliere zaalcapaciteit met een maximum van 1250 personen per ruimte. Iedereen moet een vaste zitplaats hebben, behalve in doorstroomlocaties zoals musea. Buiten geldt 1/3 van de reguliere capaciteit met vaste zitplaats op 1,5 meter.

Lange termijnperspectief

Het is belangrijk om naar de lange termijn te kijken. De Taskforce Culturele en Creatieve Sector heeft zelf een routekaart gepresenteerd. Deze wordt betrokken bij het ontwikkelen van een lange termijn perspectief voor de culturele en creatieve industrie en de evenementenbranche.

Steun

Vanwege de capaciteitsbeperkingen bekijkt het kabinet op welke manier de culturele en creatieve sector financieel ondersteund kan worden. Hierbij wordt ook gekeken naar de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten.

Colofon

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Postbus 16375

2500 BJ Den Haag