Beeld: ©RIVM

Nieuwsflits: Lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot en met tenminste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. 

Sluiting culturele instellingen

Dit treft het culturele en creatieve veld hard. Ook het publiek, vrijwilligers en niet te vergeten 6 miljoen amateurs worden hierdoor geraakt. Juist in deze tijd is de culturele en creatieve sector onmisbaar. En helaas komt daar nu nogmaals de teleurstelling bij om de deuren weer tijdelijk te sluiten.

Ondanks dat culturele instellingen er alles aan doen om te voorkomen dat bezoekers elkaar besmetten, zijn mensen onderweg naar, rond en op die locaties vaak langer in de buurt van mensen buiten hun eigen huishouden. Als hier besmetting plaatsvindt, dan bestaat de kans dat anderen worden besmet. Dit willen we voorkomen.

Daarom is het helaas noodzakelijk om culturele instellingen zoals musea, theaters en monumenten tot en met dinsdag 19 januari te sluiten voor publiek. Centra voor de kunsten, muziekscholen en locaties voor jeugdverenigingen (scouting, kunst en cultuur) gaan ook dicht. Ook voor jeugdactiviteiten.

Bibliotheken mogen open blijven voor het afhalen van brengen van boeken en voor activiteiten voor kwetsbare groepen zoals georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding.

Voor professionals blijft de beoefening van podiumkunsten en acteren toegestaan. Zodat zij opnames kunnen blijven maken, voor bijvoorbeeld digitale voorstellingen. Publiek hierbij is niet toegestaan. 

Op dinsdag 12 januari beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

Nieuwsbericht: Lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

Colofon

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Postbus 16375

2500 BJ Den Haag