Tool bereidt Caribische studenten voor op studie in Nederland
Elk jaar beginnen meer dan 1.600 jongeren uit het Caribisch gebied aan een studie in Nederland. Om de overgang van het voorbereidend onderwijs op de eilanden naar onder meer het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Nederland soepeler te maken, is er een speciale tool ontwikkeld. Deze tool biedt aankomende studenten, hun ouders en onderwijsinstellingen een overzicht van alle zaken die studenten voor en na hun vertrek moeten regelen. Mbo-instellingen kunnen hun aankomende studenten uit het Caribisch gebied dan ook op de tool wijzen.
Via de tool op rijksoverheid.nl krijgen Caribische studenten een persoonlijk overzicht met informatie over hun rechten, welke zaken geregeld moeten worden en waar zij hulp kunnen krijgen. Naast de Nederlandse versie is er ook een Engelstalige versie beschikbaar.
Verbeterde ondersteuning voor aankomende studenten
In de afgelopen jaren is, mede op advies van de Nationale Ombudsman, ook op andere fronten hard gewerkt aan het verbeteren van de informatievoorziening, begeleiding en voorbereiding voor studenten uit het Caribisch gebied. Zo krijgen Caribische studenten sinds vorig jaar automatisch een burgerservicenummer (bsn) wanneer zij via DUO studiefinanciering aanvragen. Hierdoor kunnen zij voor hun vertrek naar Nederland al een DigiD aanvragen en een aantal zaken regelen.
Campagne ‘Voorbereiden op studeren in Nederland’
In de campagne ‘Voorbereiden op studeren in Nederland’ worden studenten en ouders gewezen op de handige tool. Om de tool verder onder de aandacht te brengen, zijn posters, teksten en beelden voor sociale media en nieuwsberichten (in zowel Nederlands als Engels) beschikbaar. Mbo-instellingen kunnen deze gebruiken voor communicatie over de tool. Download de communicatiematerialen via deze pagina.
De tool is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Dienst Uitvoering Onderwijs, Sociale Verzekeringsbank, de Zorgverzekeringslijn, Strategic Education Alliance en de Dienst Publiek en Communicatie.