Overleg- en meldplicht seksuele intimidatie en misbruik uitgebreid

Het wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs is naar de Tweede Kamer gestuurd. In het wetsvoorstel is onder andere het onderdeel overleg- en meldplicht bij signalen van seksueel misbruik uitgebreid. Dit onderdeel geldt onder meer voor het mbo. Het streven is dat de nieuwe wet vanaf schooljaar 2026-2027 van kracht wordt.

Bij signalen van seksueel misbruik van onderwijspersoneel jegens een minderjarige student is het personeel op dit moment verplicht melding te doen aan het bevoegd gezag. Vervolgens moet het bevoegd gezag overleggen met de vertrouwensinspectie en aangifte doen.

Uitbreiding op twee manieren

Deze meld- en overlegplicht wordt in het wetsvoorstel op twee manieren uitgebreid. Ten eerste moet onderwijspersoneel niet alleen bij signalen van seksueel misbruik, maar ook bij signalen van seksuele intimidatie een melding maken bij het schoolbestuur.

Daarnaast moeten ook signalen van seksueel misbruik en seksuele intimidatie van meerderjarige studenten voortaan gemeld worden bij het schoolbestuur. Het bestuur moet hierover in overleg treden met de inspectie, maar er geldt in deze situaties geen aangifteplicht. Het gaat hier alleen om signalen van laakbaar (afkeuringswaardig/verwerpelijk) gedrag van personeelsleden of vrijwilligers jegens een student.

Wetvoorstel vrij en veilig onderwijs

Het wetsvoorstel is op enkele punten aangepast na advies van de Raad van State en vervolgens naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe wetgeving wordt eerst besproken met de Tweede Kamer en vervolgens met de Eerste Kamer.


Mbo-instellingen die op dit moment vragen hebben kunnen voor ondersteuning terecht bij Stichting School & Veiligheid.