Opschaling pilots LLO-Collectief

In Nederland hebben ongeveer 3 miljoen volwassenen moeite met de basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Ruim een derde van hen is niet aan het werk. Het LLO-Collectief laagopgeleiden en laaggeletterden van het Nationaal Groeifonds helpt deze groep op een toegankelijke manier deel te nemen aan scholing, zodat zij meer kans maken op een duurzame plek op de arbeidsmarkt. Met geld vanuit het Nationaal groeifonds is in twee pilotregio’s ervaring opgedaan met LLO-Collectieven. De eerste uitkomsten van de pilots zijn positief. Daarom heeft het kabinet besloten om de eerdere voorwaardelijke toekenning van € 42,9 miljoen om te zetten in een definitieve toekenning. Hiermee kan het aantal pilotregio’s opgehoogd worden van 2 naar ongeveer 18 pilotregio’s.

Uit onderzoek blijkt dat er onder de niet-werkende laagopgeleiden en laaggeletterden behoefte is aan scholing en ontwikkeling. Er zijn wel veel barrières om dit ook echt te realiseren. Die barrières hebben soms te maken met de persoonlijke omstandigheden, maar ook met onvoldoende doorstroomkansen, passende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, regionale samenwerking en betrokkenheid van werkgevers. Het opzetten van een LLO-Collectief in een regio helpt om deze barrières weg te nemen. De combinatie van scholing in basisvaardigheden en een beroepsopleiding is uniek voor deze doelgroep en staat centraal. Hiervoor werken UWV, gemeenten, opleiders en werkgevers samen.

Opschaling en subsidieregeling

Op 18 maart 2025 heeft het kabinet besloten het positieve advies voor opschaling van Nationaal Groeifonds commissie over te nemen en het al eerder gereserveerde budget van € 42,9 miljoen vrij te geven voor het LLO-Collectief laagopgeleiden en laaggeletterden. De budgettaire verwerking van dit besluit vindt plaats bij de Voorjaarsnota 2025. De toekenning wordt definitief na instemming van de Tweede Kamer. Zie voor mee informatie de Kamerbrief.

Vooruitlopend op de formele afwikkeling van dit positieve nieuws, wordt er een subsidieregeling opgesteld. Doel van de regeling is dat er aan ongeveer 18 (nieuwe) samenwerkingsverbanden in arbeidsmarktregio’s subsidie kan worden verleend zodat zij een op maat gemaakt onderwijsaanbod kunnen aanbieden voor laaggeletterden en laagopgeleiden. Naar verwachting wordt de subsidieregeling nog voor de zomer gepubliceerd.

Informatiebijeenkomsten

Voor iedereen die aan de slag wil met een Leven Lang Ontwikkelen voor laagopgeleiden en laaggeletterden organiseren we informatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen de pilotregio’s over hun aanpak, ervaringen en worden de bouwstenen voor een succesvolle aanpak gepresenteerd. De informatiebijeenkomsten vinden plaats op dinsdag 6 mei (Apeldoorn), woensdag 7 mei (Amsterdam) en donderdag 8 mei (Eindhoven). Aanmelden kan via www.llo-collectief.nl/bijeenkomsten.

Conferentie

Op dinsdag 24 juni is er een landelijke conferentie over het LLO-Collectief in de Eenhoorn in Amersfoort. Daar wordt de nieuwe subsidieregeling gepresenteerd, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring vanuit de Tweede Kamer. De twee pilots worden op feestelijke wijze voltooid. Enkele landelijke en regionale sprekers geven een inspirerende lezing en ook de doelgroep zelf komt aan het woord. Daarnaast vinden er thematische werksessies plaats en is er tijd voor kennismaken en netwerken.

Wil je er graag bij zijn? Meld je aan via www.llo-collectief.nl/bijeenkomsten

Op de hoogte blijven van de voortgang van het project LLO-Collectief? Meld je dan via info@llo-collectief.nl aan voor onze nieuwsbrief.