Vroeg beginnen: in groep 1 en 2 maak je het verschil

Elk kind verdient een goede start op de basisschool. Staatssecretaris Mariëlle Paul heeft laten onderzoeken wat bijdraagt aan een goede start. In maart 2025 heeft zij dit onderzoek, Kansen op een goede start, naar de Tweede Kamer gestuurd. Scholen kunnen ook nu al aan de slag: door extra in te zetten op de onderwijskwaliteit in groep 1 en 2, voorkom je oplopende achterstanden en bied je leerlingen een stevige basis. De website Onderwijskansen voor het jonge kind | Onderwijskennis biedt handvatten en inspiratie.

Het belang van voor- en vroegschoolse educatie (vve) kan niet genoeg worden benadrukt. De recente publicatie Starting Strong van de OECD wees er ook op: vve is een effectieve manier om het verschil in presteren tussen groepen leerlingen te verkleinen. Want die verschillen worden snel groter en daarmee moeilijker in te lopen. Een kwalitatief goed aanbod in groep 1 en 2 bevordert de beheersing van basisvaardigheden als taal, lezen en rekenen.

Onderwijskennis.nl: kennis over onderwijskansen

Scholen die aan de slag willen gaan met een gerichte aanpak voor groep 1 en 2, kunnen terecht op Onderwijskansen voor het jonge kind | Onderwijskennis van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Je vindt hier informatie over effectieve handelingswijzen, interventies, voorbeelden en antwoorden op vragen uit de praktijk.

Kansen op een goede start

Sardes en SEO Economisch Onderzoek hebben in opdracht van het ministerie van OCW onderzocht hoe de kansen van jonge kinderen uit kwetsbare groepen bij de start in het basisonderwijs kunnen worden verbeterd. Aanleiding vormen de zorgen over de deelname van doelgroepkinderen aan voorschoolse educatie en basisschool bij vier jaar en (het risico op) moeilijk inhaalbare onderwijsachterstanden van jonge kinderen. In het onderzoek, Kansen op een goede start, zijn de meest kansrijke beleidsmaatregelen in kaart gebracht.