Oriëntatieprogramma Izone helpt studenten op weg

Met het Nationaal Programma Onderwijs kunnen onderwijsinstellingen investeren in hun studenten. Dat deed het ROC van Amsterdam-Flevoland bijvoorbeeld met Izone: dit oriëntatieprogramma op maat helpt studenten kiezen voor een opleiding die echt bij ze past.

Elke student heeft recht op een goede start. Maar door corona verloopt dat niet altijd even soepel. Hoe ontdek je immers wie je bent en wat bij je past als je vertraging hebt opgelopen, geen open dagen kon bezoeken en minder tijd met leeftijdgenoten kon doorbrengen? Oriëntatieprogramma Izone geeft studenten de tijd en ruimte om te ontdekken wie ze zijn, waar ze goed in zijn en wat bij ze past. Met als doel dat ze een gerichtere keuze maken voor een vervolgopleiding, en hopelijk minder snel uitvallen tijdens hun studieloopbaan.

Starten met 1-0 achter

Uit de meest recente voortgangsrapportage van het NP Onderwijs bleek onder meer dat studenten met gemiddeld lagere examencijfers en verminderde vaardigheden starten in het vervolgonderwijs. Hierdoor ligt een grotere kans op uitval op de loer. Onderwijsprofessionals zien daarnaast een geremde sociaal-emotionele ontwikkeling bij hun studenten.

Op ontdekkingstocht bij Izone

Dat merkte ook Izone-docent Jeroen van Dam: ‘Ik schrik ervan hoe onzeker de leerlingen zijn die hier binnenkomen, en hoe angstig om bijvoorbeeld een school te bellen. Als ik dan zie dat jongeren hier eindelijk ontdekken waar ze blij van worden en zo de juiste studiekeuze kunnen maken: dat is waar ík blij van word.’ Izone-student Merijn ziet eveneens de meerwaarde van het oriëntatieprogramma: ‘Ik ben er hier achter gekomen wat creatief zijn echt inhoudt. Dat helpt mij om minder onzeker te zijn over dingen.’

Het Nationaal Programma Onderwijs heeft een korte video gemaakt over Izone. Deze kun je bekijken op de site van NP Onderwijs. Samen met meer praktijkverhalen over hoe instellingen in mbo en hoger onderwijs de NP Onderwijsmiddelen inzetten.