Minister Dijkgraaf presenteert aanpak op ‘Kansrijk Opleiden’ na adviezen Taskforce Asscher en Commissie Macrodoelmatigheid MBO

‘Ruim 80 procent van alle mbo-studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een baan. Dat is een mooi gegeven. Tegelijk zijn de kansen op een baan niet voor elke opleiding en voor elk niveau even groot. Het verbeteren van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt is daarom een mijn speerpunten. Nederland heeft deze talenten namelijk hard nodig.’ Aldus minister Dijkgraaf in zijn reactie op de adviezen van de Taskforce Asscher en de Commissie Macrodoelmatigheid MBO. De minister neemt een groot deel van de adviezen mee in de Werkagenda mbo.

In zijn reactie schrijft minister Dijkgraaf dat het ‘belangrijk is dat alle studenten na hun opleiding werk kunnen vinden dat past bij hun talenten en bij de vaardigheden die zij in hun studie hebben opgedaan. Daarom moeten we zorgen dat er mbo-opleidingen worden aangeboden met voldoende arbeidsmarktperspectief, waarmee studenten voldoende kansen krijgen op een duurzame toekomst.’

Adviezen

Er is een aantal zaken die beter kunnen, benadrukt Dijkgraaf. De adviezen van de Taskforce onder leiding van Lodewijk Asscher en de Commissie Marcodoelmatigheid MBO (CMMBO) kunnen hierbij helpen. Het gaat daarbij onder andere om de volgende aanbevelingen:

  • Allereerst moeten we spreken over ‘kansrijk opleiden’ in plaats van macrodoelmatigheid. Die term geeft goed aan waar we het voor doen: het opleiden van (jonge) talenten voor een kansrijke toekomst. 
  • Kansrijk opleiden begint bij het versterken van loopbaanoriëntatie en begeleiding vooraf én tijdens de studie. Om zo studenten beter te helpen bij het maken van een bewuste keuze voor hun toekomst. Het kabinet investeert hiervoor jaarlijks 33 miljoen euro in het mbo.
  • Ook experimenteert de minister met een oriëntatieprogramma voor studenten die na instroom nog geen studiekeuze kunnen maken en studenten die zich willen heroriënteren na een verkeerde studiekeuze.
  • Bij kansrijk opleiden hoort verder ook aandacht voor opleidingen gericht op tekortsectoren, voor Leven Lang Ontwikkelen en het behoud van opleidingsaanbod dichtbij huis.
  • Kansrijk opleiden vraagt om een nog sterkere samenwerking op landelijk, sectoraal, maar ook op regionaal niveau tussen instellingen onderling en met het bedrijfsleven. Deze werkwijze van het onderwijs en bedrijfsleven gaat de minister financieel ondersteunen.

Aanpak Kansrijk Opleiden en Werkagenda mbo

Minister Dijkgraaf heeft zijn aanpak op kansrijk opleiden verder uitgewerkt in een brief aan de Kamer. Een groot deel van adviezen van de Taskforce en CMMBO neemt hij mee in de Werkagenda mbo die het ministerie samen met vertegenwoordigers van studenten, docenten, mbo-scholen, gemeenten en bedrijfsleven begin 2023 willen presenteren.