Handreiking Omgaan met armoede op scholen geactualiseerd

De herziene Handreiking Omgaan met armoede op scholen is in oktober 2022 gepubliceerd. De handreiking biedt praktische tips om om te gaan met armoede op scholen door te Signaleren, Ondersteunen en Stimuleren (SOS).

Armoede bestrijden is geen opdracht van het onderwijs, maar is wel een belangrijk thema in het streven naar gelijke kansen. Door de coronapandemie is armoede zichtbaarder en in sommige gevallen groter geworden. Een op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. In totaal gaat het om ruim 300.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar. Dit betekent dat gemiddeld twee kinderen per klas in armoede opgroeien. Dit is niet evenredig verdeeld, waardoor het op sommige scholen kan oplopen tot bijna de hele klas.

Handreiking voor scholen

Armoede heeft grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Dit vraagt van scholen dat ze met dit vraagstuk kunnen omgaan. Daarom hebben de Gelijke Kansen Alliantie, het ministerie van SZW, Mariƫtte Lusse van de Hogeschool Rotterdam en Annelies Kassenberg van de Hanzehogeschool Groningen in 2020 een handreiking voor scholen ontwikkeld. Deze handreiking biedt waardevolle tips om armoede te signaleren en bespreekbaar te maken en om ouders door te verwijzen.

De handreiking is geactualiseerd. Zo vindt u in de nieuwe versie informatie over de vrijwillige ouderbijdrage en over het programma School en Omgeving. Ook actuele onderzoeken en nieuwe literatuur zijn in de handreiking opgenomen.

Bekijk hier de geactualiseerde Handreiking Omgaan met armoede op scholen.