Regeling Kwaliteitsafspraken 2023: extra gelden voor het mbo!

Op 12 oktober 2022 is de Regeling Kwaliteitsafspraken 2023 gepubliceerd in de Staatscourant. Op basis van deze regeling worden de kwaliteitsmiddelen voor 2023 aan instellingen verstrekt. In totaal is er in 2023 een budget van circa € 586 miljoen aan kwaliteitsmiddelen beschikbaar. Daarvan is € 100 miljoen extra toegevoegd uit de coalitieakkoord-enveloppen voor extra ondersteuning van studenten op niveau 2.

Via een verdeelsleutel ontvangen mbo-scholen met niveau 2 studenten een relatief groter budget van in totaal € 195 miljoen (1/3 deel van het totale bedrag van € 586). Voor de duur van de werkagenda investeren we per jaar 25 miljoen in practoraten. Dit wordt gedeeltelijk gefinancierd vanuit investeringen uit coalitieakkoord-enveloppen en voor het andere deel vanuit het vrije deel van de kwaliteitsmiddelen. In 2023 is voor dit doel € 1,9 miljoen extra toegevoegd aan de kwaliteitsmiddelen. De investeringen in practoraten zijn bedoeld voor het uitbreiden van bestaande of opzetten van nieuwe practoraten.

Inzet van mbo-instellingen in 2023

Dit najaar wordt een werkagenda mbo afgesloten. Van de scholen wordt verwacht dat zij deze werkagenda uitwerken in kwaliteitsplannen in hun regionale context voor de periode 2024-2027. De kwaliteitsplannen zijn een doorvertaling van de landelijke werkagenda mbo naar de specifieke uitdagingen in de regio van de instelling. Bij deze uitwerking worden interne en externe stakeholders betrokken. Omdat hier tijd voor nodig is, kunnen scholen de eerste helft van het jaar 2023 besteden aan het maken van kwaliteitsplannen. Daarom kunnen de kwaliteitsmiddelen die voor 2023 worden verstrekt in 2023 alvast naar eigen inzicht – dus nog niet op basis van een uitgewerkt kwaliteitsplan – worden ingezet voor de doelstellingen uit de werkagenda mbo. Kunnen de middelen in 2023 nog niet gelijk volledig worden ingezet voor de doelstellingen uit de werkagenda mbo? Dan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om deze middelen in de eerste maanden van 2023 nog te besteden aan doelen uit de tranche kwaliteitsafspraken 2019-2022 en/of aan de doelen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Vanaf de start van studiejaar 2023-2024 dienen de middelen volledig ten goede te komen aan de doelstellingen uit de werkagenda mbo.

Verantwoording kwaliteitsgelden 2023

In 2023 worden de werkagenda mbo en de kwaliteitsmiddelen door OCW aangewezen als maatschappelijk thema in het bestuursverslag voor ieder mbo-school. De financiële verantwoording vindt plaats in het jaarverslag: de middelen worden als bate genomen in de jaarrekening in het jaar van ontvangst. Er dient over te worden verantwoord zoals dat ook voor de lumpsum de bedoeling is. In het bestuursverslag dienen de scholen integraal te beschrijven welke activiteiten met de kwaliteitsmiddelen zijn verricht en welke activiteiten zijn uitgevoerd in het kader van de werkagenda mbo. Voor de beleidsmatige informatie voor het ministerie van OCW dienen de scholen daarnaast informatie in XBRL aan de leveren. DUO komt begin 2023 met een XBRL-format waarin een aantal vragen dienen te worden beantwoord. Ook deze zullen gaan over de activiteiten die met de kwaliteitsmiddelen zijn verricht. Het ministerie van OCW kan op basis hiervan bijvoorbeeld de Tweede Kamer informeren over hoe het geld in 2023 is ingezet. De deadline voor het invullen van de XBRL over 2023 loopt gelijk met de deadline van het invullen van het jaarverslag over 2023. Dit betekent dat de XBRL dus vóór 1 juli 2024 moet zijn ingevuld.

Informatievoorziening over nieuwe ronde kwaliteitsafspraken 2024-2027

Begin 2023 verschijnt een nieuwe Regeling kwaliteitsafspraken 2024-2027. Daarin staan de kaders en voorwaarden voor de nieuw te maken kwaliteitsplannen. Eind 2022, in de periode na het ondertekenen van de werkagenda mbo, informeert OCW de bekostigde mbo-instellingen via een brief al op grote lijnen over de inhoud van de toekomstige regeling, zodat deze instellingen zo snel mogelijk na de ondertekening van de werkagenda mbo kunnen starten met de planvorming.