Wetsvoorstellen terugdringen verzuim en versterking positie ouders en leerlingen: doe mee aan de internetconsultaties

Tot eind september kunt u meedoen aan internetconsultaties over twee wetsvoorstellen: een wetsvoorstel over het tegengaan van schoolverzuim en een wetsvoorstel over de betrokkenheid van ouders en leerlingen bij passend onderwijs.

Het ministerie van OCW roept iedereen die hiermee te maken heeft op om mee te doen aan de internetconsultaties, om zo de kwaliteit en uitvoerbaarheid van de wetsvoorstellen te verbeteren.

Wetsvoorstel terugdringen verzuim

Tot en met 22 september kunt u meedoen aan de internetconsultatie over het wetsvoorstel terugdringen verzuim. In dit wetsvoorstel staat dat alle scholen  verzuimbeleid moeten hebben dat aan bepaalde voorwaarden voldoet en dat zij dit moeten vastleggen. Dit beleid moet er onder andere op gericht zijn beginnende en problematische afwezigheid te voorkomen en aan te pakken, door zicht te hebben op (patronen van) aan- en afwezigheid van leerlingen. Door tijdig met leerlingen en ouders in gesprek te gaan over verzuim, kan erger immers worden voorkomen. Ook staat in het wetsvoorstel dat al het verzuim eenduidig geregistreerd moet worden in de schooladministratie. Dit schooljaar werkt het ministerie, samen met scholen en andere partijen, de voorwaarden uit waaraan het verzuimbeleid zal moeten voldoen.

Daarnaast regelt dit wetsvoorstel een expliciete wettelijke taak voor samenwerkingsverbanden bij het terugdringen van verzuim. Ook zorgt het voorstel ervoor dat bij het ontstaan van een vrijstelling 5 onder a altijd naar de onderwijsmogelijkheden van een kind wordt gekeken. Bij deze maatregelen is het belangrijk dat leerlingen en ouders zijn betrokken en worden gehoord. Het wetsvoorstel ‘versterking positie ouders en leerlingen’ (zie hieronder) zal hieraan bijdragen.

Wetsvoorstel versterking positie ouders en leerlingen

U kunt tot en met 28 september meedoen aan de internetconsultatie over het wetsvoorstel versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs. In dit wetsvoorstel wordt hoorrecht vastgelegd voor leerlingen die extra ondersteuning krijgen. Ook staat in het wetsvoorstel dat scholen in de schoolgids informatie moeten opnemen over het extra ondersteuningsaanbod en dat er in elk samenwerkingsverband een ouder- en jeugdsteunpunt moet komen. 

Dit moet ervoor zorgen dat ouders en leerlingen altijd voldoende en duidelijke informatie hebben over passend onderwijs en dat de zienswijze van leerlingen wordt meegenomen bij het bepalen van de extra ondersteuning.

Verwerking van de reacties

Het ministerie van OCW is benieuwd naar uw reactie op de wetsvoorstellen. Alle reacties worden meegenomen bij de verdere uitwerking van de wetsvoorstellen. U kunt op een later moment via www.internetconsultatie.nl een samenvatting teruglezen van alle reacties en de verwerking hiervan in de wetsvoorstellen.