Twee weken langer om schooladvies vast te stellen

Het ministerie van OCW onderschrijft de boodschap vanuit de sector om groep-8-leerlingen kansrijk te adviseren. De leerlingen verdienen het om kansen te krijgen die passen bij hun potentie. Vanwege de quarantainemaatregelen die mogelijk veel uitval hebben veroorzaakt, krijgen scholen twee weken langer, tot 15 maart, de tijd om hun schooladvies vast te stellen. De eindtoets gaat, net zoals vorig jaar, gewoon door.

Kansrijke advisering dit jaar extra van belang

In deze periode worden de schooladviezen van leerlingen in groep 8 vaak nog eens tegen het licht gehouden. Omdat leerlingen die dit jaar de overstap maken naar het voortgezet onderwijs, twee keer zijn geconfronteerd met een periode van afstandsonderwijs, roept minister Wiersma de scholen op om deze leerlingen kansrijk te adviseren. De leerlingen verdienen het om kansen te krijgen die passen bij hun potentie. Het is belangrijk ze het voordeel van de twijfel te geven. De Handreiking schooladvisering kan helpen bij het afgeven van een kansrijk advies.

Schooladvies dit jaar voor 15 maart

Scholen zijn normaliter verplicht om het schooladvies uiterlijk 1 maart in het onderwijskundig rapport op te nemen en aan ouders en leerlingen door te geven. Vanwege de voorjaarsvakantie en de quarantainemaatregelen die mogelijk veel uitval hebben veroorzaakt, komen veel scholen in de knel met het verzamelen van voldoende informatie over de leerlingen en het voeren van de oudergesprekken over het schooladvies. Om ook dit jaar zorgvuldig het schooladvies op te stellen en te registreren krijgen scholen tot 15 maart de tijd deze op te nemen in het onderwijskundig rapport en in te voeren in het Register onderwijsdeelnemers (ROD, voorheen BRON). We verzoeken scholen om alleen gebruik te maken van de extra twee weken indien dit nodig is. Als de basisscholen meer tijd nodig hebben, dan  is het ook belangrijk dat zij hierover goed afstemmen met de middelbare scholen waar hun leerlingen naar uitstromen.

Eindtoetsafname tussen 15 april en 15 mei

De eindtoets is een belangrijk instrument voor kansengelijkheid in de overgang van primair naar voortgezet onderwijs en kan leraren ondersteunen bij een kansrijk definitief schooladvies. Er is geen reden om de eindtoetsafname dit jaar te annuleren. Samen met de toetsaanbieders zijn afspraken gemaakt over een betrouwbare afname, ook als er nog steeds sprake is van coronamaatregelen.