Uitwisseling onderwijskundig rapport

Uitwisseling onderwijskundig rapport

De komende periode wordt er voor elke leerling die de basisschool verlaat een onderwijskundig rapport (OKR) opgesteld voor de overdracht aan de school voor voortgezet onderwijs. Het schooladvies is onderdeel van dit rapport. In het Besluit uitwisseling leer- en begeleidingsgegevens is beschreven welke leer- en begeleidingsgegevens verder mogen worden opgenomen in het OKR. 

Overstap service onderwijs (OSO)
Om de overstap gemakkelijker te maken is de overstapservice onderwijs (OSO) ontwikkeld. Met behulp van OSO kan in het OKR alleen wettelijk toegestane informatie worden opgenomen en digitaal doorgestuurd. Bij het opstellen van het OKR (en dus het samenstellen van het OSO-dossier) mag de PO-school niet meer gegevens over de leerling invullen/opnemen dan voor de overdracht van de betreffende leerling naar de nieuwe school noodzakelijk is. De school maakt daarbij dus voor elke leerling een keuze uit de volgens het Besluit uitwisseling leer- en begeleidingsgegevens toegestane informatie. OSO ondersteunt de PO-school in dit proces van dataminimalisatie door de mogelijkheid te bieden om informatieblokken uit het OSO-dossier te verwijderen.

Informatie over extra ondersteuning
Voor een goede plaatsing heeft de VO-school informatie nodig over de schoolloopbaan (onderwijshistorie en leerresultaten) van de leerling. De PO-school levert alleen aanvullende leerlinggegevens uit, als dit nodig is voor het geven van extra ondersteuning aan de leerling op de nieuwe school. Het mag dan alleen gaan om informatie die relevant is voor de ondersteuningsbehoefte (een volledig medisch dossier is dit nooit). 

Meer informatie over de bescherming persoonsgegevens en het uitwisselen van dergelijke gegevens vindt u op een speciale pagina van Kennisnet. Het uitgangspunt moet altijd zijn: 'Kan het met minder informatie, dan moet het ook met minder informatie!'